DE TOTALE HEUPPROTHESE

Een totale heupprothese was ooit een ware revolutie in de geneeskunde, en geldt nog steeds als een van de meest doeltreffende operaties. Door de jaren heen zijn de gebruikte materialen en ook de operatietechnieken verder op punt gesteld. Dat heeft geleid tot steeds betere resultaten zowel op korte als op langere termijn. Op deze website willen we U onze filosofie en keuzes duidelijk maken om tot het beste resultaat te komen. 3 principes staan hierbij voorop. Een uitermate spiersparende techniek, een grondig nazicht en herstel van de individuele anatomie van de patiënt en een zeer strikte selectie van de heupprothese waarbij alleen de allerbeste protheses worden gebruikt. Met de SPRINT benadering van de heup is een nieuwe mijlpaal bereikt.

Het plaatsen van een totale heupprothese mag gerust beschouwd worden als een van de meest succesvolle medische ingrepen van de afgelopen eeuw.

My Image

WAAROM EEN HEUPPROTHESE

Slijtage of coxarthrose is een ziekte waarbij de natuurlijke gladde laag (= kraakbeen) van de heup verloren gaat. Dit kan verschillende redenen hebben. Soms is het spontane slijtage als onderdeel van het verouderingsproces. Dikwijls echter is het gevolg van kleine kwetsuren van het heupgewricht, die reeds in de kindertijd of jong volwassen leeftijd zijn voorgevallen. Door de jaren heen verdwijnt de kraakbeenlaag van het gewricht en worden de bewegingen pijnlijker en beperkter. U begint te manken, krijgt bewegingsbeperking en heeft pijn bij belasting. Typisch zijn ook ochtendstijfheid en pijn in de lies, bovenbeen of bilstreek.
Daarnaast kan het heupgewricht ook aangetast worden door een kleine bloedklonter waardoor de bloeddoorstroming van de heup wordt geblokkeerd. Dit leidt tot afsterven van de heupkop.
Tenslotte kunnen ook groeistoornissen in de kindertijd leiden tot slijtage op latere leeftijd .

Een heupprothese wordt om verschillende redenen geplaatst.
Meestal omwille van natuurlijke slijtage, maar ook aangeboren afwijkingen of een val met een breuk tot gevolg zijn frequente oorzaken.

DE OPERATIEVE TECHNIEK

Een operatieve techniek moet als doel hebben om een ingreep succesvol uit te voeren, met minimale belasting voor U als patiënt, maar met de garantie dat de operatie ook bij moeilijkheden en onverwachte situaties probleemloos kan worden uitgevoerd.
Reeds vanaf dag één hebben we een zeer spiersparende techniek (mini-invasieve posterieure toegang- MIS-posterior) toegepast waarbij de heup via de bilstreek wordt benaderd. We hebben de techniek geoptimaliseerd, zodat de verwikkelingen minimaal zijn.
Operatieve technieken staan echter niet stil en grenzen worden telkens verlegd. De superieure benadering naar de heup maakt het mogelijk om gecontroleerd een heupprothese te plaatsen zonder weefselschade, maar waarbij altijd de mogelijkheid bestaat om de insnede te verlengen mochten zich problemen voordoen. Er worden geen spieren meer doorgesneden en het kapsel wordt niet verwijderd of uitgebreid losgemaakt. Met de gloednieuwe SPRINT techniek (SuPeRior IN Situ Thp) dient de heup zelfs niet meer te worden ontwricht en kan op een uiterst exacte manier een prothese worden geplaatst. Geen enkele andere operatieve techniek, ook niet de anterieure benadering, laat dit momenteel toe.
Klik HIER voor nadere informatie.

DE OPERATIEVE TECHNIEK

De operatieve techniek moet toelaten om een heupprothese correct te plaatsen zonder spierschade toe te brengen, maar altijd de mogelijkheid bieden om problemen op te lossen. De superieure benadering en SPRINT techniek beantwoorden perfect aan deze criteria.

DE OPERATIEVE TECHNIEK

Deze korte video illustreert op een eenvoudige manier hoe een heupoperatie wordt uitgevoerd. De techniek is over de jaren nog niet zoveel veranderd. De heupkop wordt verwijderd en zo wordt plaats gemaakt om zowel in het bekken als in het bovenbeen een prothese aan te brengen.

My Image

SuPeRior IN situ Totale heup (SPRINT) is de meest weefselsparende operatieve techniek om een heupprothese te plaatsen. Met deze techniek wordt een kleine snede gemaakt net boven het heupgewricht. De belangrijkste voordelen zijn:
Er worden geen spieren doorgesneden.
Het kapsel wordt maximaal intact gelaten.
De heup dient niet ontwricht te worden.
De kans op zenuwschade is miniem.
De heup vertoont een uitstekende stabiliteit.
De techniek is veilig. Bij problemen kan via een eenvoudige verlenging van de incisie een klassieke operatie worden uitgevoerd.
De revalidatie verloopt vlotter doordat er minder weefselschade wordt toegebracht.

DE HEUPPROTHESE

Bij de keuze van de prothese kiezen we resoluut voor de best mogelijke oplossing voor U als patiënt. Daarom geniet de hybride heupprothese nog steeds onze voorkeur.
De pan die in het bekken wordt geplaatst bestaat uit een dunne titanium schil, waarin een hoogwaardige kunststof wordt geplaatst.
Bij voorkeur wordt ook een gladde steel geplaatst. Deze wordt verlijmd met PMMA, plexiglas. Het plexiglas zorgt ervoor dat de overdracht van krachten geleidelijk verloopt van prothese naar het bot. Het zorg voor een zekere elasticiteit die het bot op een zeer natuurlijke manier stimuleert, waardoor de botkwaliteit ook op zeer lange termijn wordt gegarandeerd. Zo vermijden we het rigide en onnatuurlijke contact tussen een metalen prothese en het bovenbeen.
Het is bovendien een techniek waarbij de individuele lichaamsbouw het best kan worden gereconstrueerd.
Tussen steel en pan wordt een keramisch kopje geplaatst.
Deze zogenaamde hybride oplossing is duurzaam en zowel in het Belgische als in grote buitenlands registers blijkt steeds dat deze techniek superieure resultaten geeft.

DE HEUPPROTHESE

Bij voorkeur passen we de hybriede fixatie toe. Een dynamische fixatie van de prothese met natuurlijke belasting van het bot leidt tot bewezen langdurige goede resultaten.

DE REVALIDATIE

De voorbereiding en het herstel verloopt in ons ziekenhuis volgens de RAPID RECOVERY© principes. Sinds meer dan een jaar wordt dit innovatief revalidatie schema in onze dienst toegepast. Met dit programma wordt de impact op lichaam en geest van deze zware ingreep geminimaliseerd. ‘Samen op weg’ en ‘Zorg op maat’ staan hierbij centraal. Alle betrokken specialisten, fysiotherapeuten en medewerkers op de afdeling stemmen hun taken op elkaar af om u vakkundig te begeleiden. Door deze intensieve samenwerking bent U reeds enkele uren na de operatie in staat om uw eerste stappen te zetten. Samen werken aan uw herstel is belangrijk. We rekenen daarom van uw kant op een enthousiaste en gemotiveerde inzet.

DE REVALIDATIE

De revalidatie verloopt volgens de principes van Rapid Recovery, waarbij een optimaal en snel herstel centraal staan. Alle betrokken specialisten, fysiotherapeuten en medewerkers op de afdeling stemmen hun taken op elkaar af om u vakkundig te begeleiden. Door deze intensieve samenwerking bent U reeds enkele uren na de operatie in staat om uw eerste stappen te zetten. Samen werken aan uw herstel is belangrijk.

DE LANGE TERMIJNS RESULTATENRESULTATEN

Het plaatsen van een heupprothese is een ingrijpend gebeuren, met een belangrijke impact op uw leven. We hebben er in Waregem steeds naar gestreefd om de best mogelijke oplossing per patiënt te selecteren. De studie van de C.M. toont aan dat in ons ziekenhuis zeer hoge kwaliteit wordt aangeboden. Dit vertaalt zich in een lange levensduur van de kunstheupen, waardoor het risico op een revisie procedure in Waregem een van de laagste van België is (3 keer minder dan een vergelijkbaar ziekenhuis). De resultaten kunt U gerust nalezen op de website van de C.M. Klik op de rechterafbeelding voor het artikel en op de linker afbeelding voor de studie van de C.M.

Uiteraard zijn resultaten belangrijk. De studie van de C.M. toont aan dat in ons ziekenhuis zeer hoge kwaliteit wordt aangeboden. Het risico op een revisie procedure is in Waregem een van de laagste van België is (3 keer minder dan een vergelijkbaar ziekenhuis).

DE COMPLICATIES

Een totale heupprothese is een van de meest succesvolle operaties in de orthopedische chirurgie, maar het zou foutief zijn om te zeggen dat er niets kan mislopen. Hoewel de huidige technieken de kans op een complicatie minimaliseren, is het toch belangrijk te weten dat er nog altijd iets kan fout lopen.
De meest frequente complicaties zijn:
-Diepe veneuze trombose (bloedklonter) en longembool
-Ontwrichting van het heupgewricht (luxatie)
- Bijbesmetting (infectie) van de heupprothese.

Een totale heupprothese is een van de meest succesvolle operaties in de orthopedische chirurgie, maar het zou foutief zijn om te zeggen dat er niets kan mislopen.

C 2016 Wouter Sioen